Jaja królewskie
od zielononóżki kuropatwianej
z wolnego wybiegu
Jaja znoszone przez kurę zielononóżkę kuropatwianą zwaną kurą „szczęśliwą”. Kura ta posiada charakterystyczne zielonkawe nogi i kuropatwiane zabarwienie piór. Zielononóżka samodzielnie poszukuje pożywienia, nie może być trzymana w ciasnej klatce. Należy przygotować dla niej specjalne pastwisko obsiewane mieszanką roślin motylkowatych i ziół (min. koniczyną, lucerną, wyką). Za odpowiednie traktowanie kura zielononóżka odwdzięcza się znoszeniem jaj o znacznie obniżonej zawartości cholesterolu (nawet 30% mniej niż w zwykłym jajku) i wyjątkowch wartościach odżywczych. Jajka zielononóżek są źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Dwa jajka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, dostarczają dużej dawki witaminy E i A. W zielononóżkowych jajkach jest też lecytyna (zapobiega starzeniu się komórek), co wyróżnia tę rasę. Znajdziemy tu też lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalną i antynowotworową cystatynę, stymulującą odporność immunoglobulinę Y oraz hamującą proces utleniania foswitynę. Jaja kury zielononóżki są nieco mniejsze od zwykłych, mają jasnokremową barwę.